Är påfågelns tid förbi? (Ingen skugga över Peacock)

Posted · Add Comment

Om du längtar efter ett lättsamt inlägg kanske du skall läsa något av de tidigare. Det här är lite tungt kanske, men häng med!

I fredags kom jag inte riktigt igenom hela min blogglista, men idag kom jag vidare till två inlägg som fångade mitt intresse. De fortsätter på diskussionen vi haft tidigare här på bloggen om idé och production value. Dock är perspektivet lite annorlunda:

En av mina favoritbyråer i världen, Zeus Jones, pratar ofta om att skapa nytta. I det här inlägget pratar de om två typer av estetik. Den ena typen är den “enbart vackra” som är tydlig i mycket av modereklamen. Den andra typen är funktionellt vacker, som ett vackert system, där ett exempel som nämns är Nike+.

En annan av mina favvobloggar exemplifierar med två olika fåglar. Den ena är påfågeln som visar sin duglighet genom att bara vara vacker (men måttligt funktionell får man väl verkligen säga om den inte skall använda stjärtfjädrarna som bromsfallskärm). Den andra är en fågel som bygger fantastiska och funktionella bon där den genom att demonstrera sin ingenjörskonst också visar sitt genetiska värde. (Nota bene att detta inte är ett angrepp på stockholmsbyrån Peacock, utan bör betraktas som ett olyckligt sammanträffande).

Min slutsats överrensstämmer med bägge dessa bloggares. Det tomma, välproducerade och vackra är på väg ut till förmån för det funktionella systemet (där dock production value fortfarande är jävligt viktigt). Men är våra byråer bemannade för att klara av det? Är kunderna det? Är skolorna det?

 
About the Blog

This blog is written by Walter Naeslund and has been around since 2007. The blog is about the journey of starting an advertising agency and a sneak peek behind the scenes of what goes on at the Honesty HQ in SoFo, Södermalm. It is also a blog about communication & technology. The blog has gathered almost a thousand posts over the years with several longer and shorter breaks. Welcome and enjoy.
Learn More

 
PageLines