Och jätten vaknade och sade: Reklamen är död 2012.

Posted · 1 Comment

IBM är kanske inte den källan jag hänvisar till oftast här på bloggen, men när de ger ut en skrift som heter “The End of Advertising As We Know It” så förtjänar de lite fokus. I sin skrift säger de inte så himla mycket som inte skrivits om här eller på andra ställen, men ändock. Det säger någonting att den gamla randiga jätten har vaknat men inte guldäggsjuryn. Eller särskilt många andra juryssar heller förresten. Det mesta vi ser är fortfarande broadcastbaserat, även om det lanseras i spännande “nya medier” eller “alternativa medier” eller “viraler” (barf!).

IBM förutspår reklamens (as we know it iallafall) död 2012. Själv tror jag att det kommer gå fortare. Om tre år ser att väldigt annorlunda ut. Om ett år borde det göra det, men jag tror inte att våra reklamare hinner ställa om i huvudet, lära sig ett nytt sätt att tänka, lära sig tänka system eller distribuerade sociala nätverk. Dessutom kommmer de sannolikt fortfarande belönas för att göra det gamla vanliga eftersom det är reklamare, dessutom lite äldre sådana, som sitter i juryn för de olika morotstävlingarna (sorry för ömma tårtramp). Jag höll på att få stryk på festen igår när jag sa att teven är död om 5 år (broadcastteven alltså), men det tror jag att den är.

Frågan då: Har byråerna en strategi för att ställa om? Det kommer ju inte gå över en natt.

Och uppmaningen: Ta chansen! Paradigmskiften (äntligen får man använda den gamla klyschan i ett relevant sammanhang) av den här magnituden kom med Gutenberg första gången och med radion andra gången (nä, tevens intåg var inte lika revolutionerande). Att få vara med om det här är en jättemöjlighet för den som vill rita om kartan. Håll ögonen på Zeus Jones, Naked och Anomaly.

Tipstack till Techluver.

 
About the Blog

This blog is written by Walter Naeslund and has been around since 2007. The blog is about the journey of starting an advertising agency and a sneak peek behind the scenes of what goes on at the Honesty HQ in SoFo, Södermalm. It is also a blog about communication & technology. The blog has gathered almost a thousand posts over the years with several longer and shorter breaks. Welcome and enjoy.
Learn More

 
PageLines